9 Haziran 2014 Pazartesi

Olağanüstü! "Devlet okulları eğitim, yönetim ve fiziksel şartlarına göre puanlanacak"


Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan Kanun Taslağı'nda, devlet okullarıyla ilgili yeni düzenlemeler yer aldı.
Okullar 4 alanda değerlendirilecek
Buna göre, devlet okulları, “fiziksel kapasite", "yönetim-organizasyon", "eğitim-öğretim süreçleri" ve "destek hizmetleri" standart alanlarına göre "A", "B" ve "C" isimleriyle ayrı ayrı tasnif edilecek. Sertifikaların, üyeleri MEB'den, sivil toplum kuruluşlarından, okul aile birliklerinden ve maarif müfettişlerinden oluşacak bir kurul tarafından verilmesi planlanıyor.
"Otel sınıflandırması gibi değil "
Daire Müdürü Yelkenci, uygulanacak sistemi şöyle anlattı:
"Devlet okullarında değerlendirme dört başlığa göre ayrı ayrı yapılacak. Örneğin bir okulun sertifikasında "BABC" yazabilecek. Bu sertifika, bu gruptan bir üst gruba çıkmak için neler yapması gerektiğini görecek. Zihinler, bu sınıflandırmayı otel sınıflandırmalarına benzetebilir. Ancak örnekte görüldüğü gibi bu otel sınıflandırmasından oldukça farklı özellikler taşıyor. Türkiye'de henüz okulları akredite eden bir kurum yok. Şimdi Türkiye'de genel müdürlüğümüz bünyesinde kurulan bu merkezden akreditasyon işlerini yapıyor olacağız. A'C' standardı yılda bir, 'B' standardı iki yılda bir, 'A' standardı da üç yılda bir denetlenecek. "
Akademik başarı tek kriter olmayacak 
"Mevzuat değişikliğiyle birlikte öğrencinin başarısını sadece akademik başarıda gören bir anlayışı ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz. Yani okulu, sadece akademik alandaki kriterlerle değerlendirmeyeceğiz. Uluslararası alanlarda, yurt genelinde, il genelinde veya bölge genelinde her türlü sportif, kültürel ve sosyal etkinliklerdeki başarısına ve düzenledikleri sempozyum, kongre, spor turnuvalarına bakacağız. Elbette merkezi sınavlardaki başarı da bir kriter olacak."
Puanlama sistemi
Öte yandan Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre,  okulların  standartlarını belirleyecek puanlamalar olacak.  Buna göre, yüzme havuzu olanlar 30, ibadethanesi bulunanlar 20 puan kazanacak. Müdürü ulusal ve uluslararası çalışmalara katılanlar 10’ar puan alırken, öğretmen maaşı brüt 3500 TL’nin üzerinde olan okullar da 30 puan kazanacak. TEOG (Temel eğitimden orta öğretime geçiş) için Türkiye ortalamasının üstünde puan alan her kategori için artı 10 puan, LYS’lerde başarılı olan 35 puanı kazanacak. Tuvalet temizliği ve temizlik malzemeleri istenilen şartlara uygun olan anaokulları 130, diğer okullar 70 puan alabilecek. Öğrencilerin öğrenme stillerine göre eğitim veren okullar 20 puan birden kazanacak.
Şimdi, gelelim gerçeklere!
Yukarıda "devlet okulları" yazan her cümleyi "özel okullar" olarak değiştirin. Moralinizi bozmamaya çalışın. Gerçekler acıdır!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder