18 Nisan 2014 Cuma

Ev Yapımı Tavuklu Tantuni



Yemek fotosu paylaşmayı normal şartlarda pek sevmememe rağmen, bir arkadaşın "şehirde evde yemek pişiren pek az, örnek olsun" teşvikleriyle istisna olarak prensibimi bozuyorum. Ders olsun! :)
Eserimizin adı "Tavuklu Tantuni".
Biz Mersin'liler tantuninin tavuklusunu tercih etmeyiz aslında. Ama tavuk etinin çabuk pişirilebilmesi ve kırmızı ete göre bazı avantajları söz konusu olunca "eserin" temelleri atılmış oldu.
"Kişi başına" oranla malzemeler (3 lavaşlık) :
Tavuk eti (ben fileto göğüs tercih ettim) 200g
Zeytinyağı 2 yemek kaşığı
Su 1/2 bardak
Tatlı kırmızı biber (toz)
1 domates
1 yeşil soğan
Mutlaka maydanoz
Mutlaka sumak
Tuz
İsteğe bağlı acı kırmızı biber (toz)
Limon
Çok tahıllı tortilla (lavaş)
Yapılışı:
Çok minik doğradığınız eti, yarım bardak soğuk suyu ekleyerek, şekildeki gibi bir tencerede ocağa koyun. Orta ateşte "yarım" pişirin. Yani et tam pişmeden ocaktan alıp suyu boşaltın. (Bu suyu başka bir yerde kullanabilirsiniz. Kafa karıştırmayın;)
Suyu boşalttıktan sonra tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyerek kavurmaya başlayın. Ateşin orta-üzeri olmasında yarar var. Etin hafif kırmızımsı olması güzel olur lezzet açısından. Yanmaması için 1-2 yemek kaşığı soğuk veya sıcak su ekleyin. Kavurmaya devam edin. Piştiğini düşündüğünüzde 1 veya 2 tatlı kaşığı tatlı kırmızı biber ekleyin. Kavurmaya devam edin. Bu aşamadan sonra istediğiniz zamanda ocağı kapatabilirsiniz. Aşırı kuru gözüküyorsa, kapatmadan önce 1 veya 2 yemek kaşığı su ekleyip karıştırabilirsiniz, isteğe bağlı.
Gelelim salata kısmına: Malzemelerin hepsini ayrı bir kaba minik minik doğrayın. Tuz ve mutlaka sumak ekleyin. İsteğe bağlı acı kırmızı biber. Limonu bu aşamada veya servis sırasında da ekleyebilirsiniz.
Servis aşaması: Lavaşa, resimdeki gibi eti ve salatayı yan yana koyarak ikram edin. Lavaş tercih etmeyenler normal ekmek arası da yapabilir.
AFİYET OLSUN.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder